Dato: 3. september 2015Med sin helt særlige stemme og poetiske fortællinger har Tina Sakura Bestle skrevet sig stærkt og sikkert ind i børnelitteraturen. Derfor modtager hun Gyldendals Børnebogspris.
»Tina Sakura Bestle skriver, så det er en gave til børns fantasi. Med overraskelser, ubestemthed og tågesnak nok til et helt liv i en enkelt roman. Det gør det originalt, mystisk og åndfuldt – og med god plads til, at børn selv kan skabe med. Man skal være klar til lidt af hvert og bruge sin fantasi. Samtidig gør hun det hele meget konkret,« siger Elin Algreen-Petersen, redaktionschef for Gyldendal Børn & Unge, som i eftermiddag uddeler prisen ved forlagets årlige reception for børne- og ungdomsforfatterne.
Tina Skura Bestle bruger ofte en lille bid af virkeligheden som afsæt til sine ikke helt realistiske fortællinger. Det blandes så sammen med en fornemmelse eller et billede af en karakter, hun går rundt med indeni. De sælsomme, poetiske fortællinger lever i et univers mellem godt og ondt, lys og mørke, skygger og sprækker. Med ophævede naturlove, særlige kræfter og spiritualitet og temmelig specielle karakterer: Siamesiske detektivtvillinger. En dreng af papir. Og en enøjet kalv i formalin.
Det gør hun så godt, at hun ikke bare løber med Gyldendals Børnebogspris, men også blev nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomslitteratur tidligere på året for romanen Skyggefugl. I foråret blev hun tildelt Kunstfondens treårige arbejdslegat.
»Jeg har stadigvæk ikke helt fattet det. Når man har beskæftiget sig med noget i så mange år, bliver man altså utrolig glad, når nogen anerkender det, man laver,« fortæller forfatteren til bl.a. Ærtehalm, Papirdrengen og den anmelderroste Skyggefugl.
Anerkendelsen er vigtig. At kunne leve af sit forfatterskab endnu vigtigere. Men øverst på listen står ønsket om at ramme sin læser.
»Det betyder allermest. At mine historier går i hjertet på andre mennesker, og at de kan mærke mine karakterer. Når det så er sagt, er jeg selvfølgelig taknemmelig over at modtage en pris som Gyldendals Børnebogspris. Det er lidt vildt at se listen over tidligere modtagere, som alle er forfattere, jeg i den grad beundrer,« fortæller Sakura, der tydeligt husker de år, hvor tingene gled knap så glat. Med afslag på afslag og momentvise overvejelser om, hvorvidt hun skulle lukke ned for forfatterdrømmene.
»Der var da tider, hvor jeg tænkte på, om det gav mening at fortsætte, men jeg havde ikke noget egentligt valg. Jeg skal skrive. At jeg kan leve af det, giver mig en kæmpestor frihed, som jeg faktisk lige skulle vænne mig til. Min hjerne skulle bygge om, og lige nu prøver den at lukke ned for ’Økonomisk Bekymringscenter,’ mens jeg så kan koncentrere mig om det, der giver mening for mig. At skrive.«
Gyldendals Børnebogspris blev første gang uddelt i 1982. Prisen er på 100.000 kr., og blandt tidligere modtagere er forfattere som Kim Fupz Aakeson, Tine Bryld, Jakob Martin Strid og Ib Spang Olsen. Sidste år blev prisen tildelt Glenn Ringtved.